Hur mycket dryck?

Vin

På bröllop, buffé och födelsedagsfester vill de flesta servera vin. Men hur ska man beräkna mängden vin per person? Här är en enkel modell som hjälper dig att köpa rätt mängd alkohol.

Så mycket går åt:

Fördrink : Till fördrink bjuds det ofta på champagne/mousserande vin eller en drink med 2-4 cl sprit. Beräkna ett glas per person, eventuellt mer om ni vet att drinkminglet håller på en bra stund.

Förrätt: Beräkna ett glas vin, eller en flaska öl/vatten/läsk (33 cl) per person.

Huvudrätt: Beräkna två glas vin per person, eller en halv flaska. Om vinet inte serveras av personal utan står ute på borden brukar det ofta gå åt en halv flaska per person. Blanda upp med många flaskor vatten och öl på borden, både mellanöl och starköl.

Alkoholfritt: Tänk på personer som inte dricker alkohol! Köp god, torr cider till fördrinken och maten, så att de inte behöver dricka mineralvatten eller läsk hela kvällen.

Att köpa in alkohol

Om du planerar att köpa stora mängder alkohol på Systembolaget ska du säga till i förväg och se till att beställa in så att affären har nog med buteljer. Detta gäller särskilt champagne och mousserande vin.

När du köper vin på Systembolaget kan du alltid köpa lite extra om du har möjlighet. Obrutna förpackningar och oöppnade flaskor kan du nämligen lämna tillbaka och få tillbaka pengarna för efter festen.