Klädkod

Runt om i världen och givetvis i Sverige är det vanligt att man vid större och mer formella fester vill se gästerna i någon form av enhetlig festklädsel. För att uppnå detta är det väldigt viktigt att upplysa om detta på inbjudningskortet. 
När det står:

Högtidsdräkt

När högtidsdräkt står angivet i inbjudan betyder det att du ska vara uppklädd till tänderna! Det är inte vilken festblåsa som helst som gäller.

För henne: lång klänning, ända ner till golvet. Tvådelat är tillåtet. Färgen är valfri. Ju lyxigare desto bättre, hembygdsdräkt fungerar. Handskar får man gärna använda.

För honom: gäller frack, militäruniform eller hembygdsdräkt. Här är det inte gångbart att använda vare sig smoking eller mörk kostym.

Smoking

Nummer två i rankingen är smoking, och därmed den näst finaste i graden av klädsel.

För henne: även här kan du använda en lång klänning, se dock till att den inte är fullt så galabetonad som den förra. En stilfull knäkort klänning fungerar. Nu får du däremot inte använda handskar.

För honom: nu gäller svart eller mörkblå smoking, sidenslag på jacka samt sidenrevärer på byxor. Frack eller mörk kostym är inte att rekommendera.

Mörk kostym

För henne: Klänning gärna i typiskt aftontyg, exempelvis siden eller sammet, får inte gå ner till golvet eller vara bar över axlarna. Det fungerar även med en byxdress med kjol och jacka.

För honom: kostym i mörkgrått, blått eller svart. Vit skjorta med sidenslips. Vill du använda fluga, se till att den inte är vit eller svart.

Kavaj

Att skriva kavaj på inbjudningskortet innebär fortfarande att du ska vara fint klädd, men kavajtiteln tilldelas ändå plats nummer fyra i graden av uppkläddhet. Beroende på typen av fest är valfriheten ganska stor för både henne och honom.

För henne: en inte alltför flott klänning, kjol eller dräkt.

För honom: kostym med skjorta och slips eller fluga. Nu behöver kostymen inte längre vara mörk!

Klädkod, vad skall du ha på dig. vad står det på inbjudningskortet