Kombinera mat och vin

Om du lär dig följande grundregler har du kommit en bra bit på vägen till att kunna kombinera mat och vin på ett lyckat sätt

Serveringsordning
Först och främst bör du tänka på i vilken ordning du serverar vinerna om du tänkt att ni skall dricka mer än en typ av vin. Försök att servera lättare viner före fylligare, torrare före sötare, och yngre årgångar före äldre.

Smakstyrka
Den gamla regeln om rött till kött och vitt till fisk är inte alltid sann nuförtiden. Försök istället förhålla dig till hur smakrik maträtten är. Ju lättare maträtt desto lättare vin, ju mer smak desto mer fylligt vin.
Dominanta smaker
Förr i tiden rekommenderade man viner efter om fisk, fågel, nötkött och så vidare som utgjorde huvudråvaran på tallriken, men om man tänker efter så kan det vara mindre lyckat eftersom det i regel är något annat än exempelvis kycklingfilén som är den dominerande smaken i maträtten. Tänk först på vad som är den dominerande smaken i maträtten och försök välja vin efter den.

Komplement eller kontrast?
Avslutningsvis finns det generellt sett två alternativ när du väljer vin: antingen försöker du spegla matens karaktär och komplettera smakerna, eller så vill du skapa en kontrast. Vad menas då med detta?

Om du vill spegla smakerna till en smörstekt torskrygg med hollandaisesås försöker du hitta ett fylligt ekfatslagrat vitt vin som kompletterar den stekta fisken och smörigheten i såsen, i och med att ekfatslagringen ger vita viner toner av smör och ekens lilla beska går igen i stekytan. Om du vill skapa en kontrast där en fet maträtt som till exempel risotto, som med mycket parmesanost skapar en hinna av fett över dina smaklökar, kan det vara på sin plats med antingen ett vin med en hög syra som skär igenom fetthinnan eller ett strävt vin som också bekämpar fettet. I båda fallen lindrar fettet vår smakuppfattning om det syrliga eller sträva och kvar blir bara vinets positiva smaker.