Viner till buffén

VILKA VINER PASSAR BÄST TILL BUFFÈN?
Studenttiderna ligger runt hörnet, detta betyder många trevliga tillfällen för fest och mingel! En klassiker på studentfesten är buffébord, men vad dricker man till ett sådant?
Ett bra buffévin ska fungera till det mesta på bordet. Det kan därför vara lite klurigt att veta vilka viner som passar bäst till bufféns alla rätter. Nedan ger vi några exempel på vin och matkombinationer som fungerar bra. Ett tips är att bjuda på flera olika viner till buffébordet, bra både för smakkombination och för gästen!
 
Vitt & Rosé
Vita viner och roséviner gör sig  mycket bra till en somrig buffé. Ett medelfylligt torrt vitt vin med ganska frisk syra passar bra både till pajer och sallader. Om du istället gillar viner med lite mer druvsötma kan även de fungera, speciellt till den gravade laxen med hovmästarsås eller en osttallrik. 
 
Rött
Om du hellre föredrar rött väljer man säkrast ett lite lättare rödvin med en fruktig smak, så som en Barbera eller Primitivo.
 
Bubbel
Få drycker signalerar "fest" som mousserande viner och  inte minst Champagne! Dessa viner fungerar lika bra till den somriga buffén, med smörgåstårta, lax och salta tilltugg, som till att utbringa en skål med. En flaska Cava, Champagne eller annat bubbel kan också vara en mycket uppskattad present.